LINAS DAUGĖLA

Žibintininkai eina grindiniu

 

Rugsėjo 20–22 dienomis senamiesčio grindinys aidėte aidėjo, nes vyko „Vilniaus, UNESCO literatūros miesto“, Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus ir teatro „Arbatvakariai“ organizuotas Vilniaus grindinio festivalis. Jis įsuko į daugybę ekskursijų, parodų, spektaklių, performansų, koncertų, Vilnius atgijo įvairiausiais potėpiais, garsais, rudenėjančiais atspalviais.

Mindaugo Mikulėno nuotrauka

Mindaugo Mikulėno nuotrauka

Šlapelių muziejuje vyko parodos. Linos Krasnovaitės-Siparienės paroda „Istorinis detektyvas: ant mergužėlės perlų vainikas“ skatino svarstyti ir spėlioti, ar mūsų krašte galėjo būti perlų. Rūtos Eidukaitytės tapyboje atsiskleidė vilnijantis Vilnius, grakščiais teptuko potėpiais tekantis ir besikeičiantis; Loretos Zdanavičienės darbuose buvo jaučiamas Vilniaus fragmentiškumas, o Ričardas Zdanavičius dažų tūbeles priklijavo prie plokščių ir taip perteikė įvairiapusį Vilniaus grindinį.

Ekskursijos po Vilniaus senamiesčio gatves siejosi su grindiniu. Ekskursijoje Šv. Jono gatvėje gidė Margarita Gaubytė pasakojo, kad iki šiol išliko klinkerizacija, supažindino su aplinkinių pastatų – Kazickų rezidencijos, Rusecko namo – istorija; praėjom ir pro Vytauto Nalivaikos „Žibintininką“, iki šiol mėginantį apšviesti praeiviams kelią, bendraujantį su Energetikos ir technikos muziejų puošiančia „Elektra“ – taip jie kontrastuoja savitu šviesos kūrimu. Atrodo, ir dabar ateis žibintininkas, apsijuosęs nedegia prijuoste, atrems į žibintą kopėtėles, užlipęs įpils aliejaus, kad Vilnius nušvistų. Praėjom ir pro Vaistinės namą, kur vaistininkai seniau bendradarbiaudavo su barzdaskučiais, darydavusiais operacijas ir išrašydavusiais vaistų. Vaistinės neretai pragyvendavo iš prekybos alkoholiu.

Ekskursijos vyko ir kitose Vilniaus senamiesčio gatvėse. Pilies gatvės ekskursijoje gidė pasakojo apie juodus Šv. Jonų bažnyčios angelus. Pasak legendos, jiems pabodo sėdėti vienoj vietoj, jie prašė Dievo atleisti juos nuo šios pareigos ir Dievas jiems davė užduotį – surasti laimingiausią ir nelaimingiausią žmogų. Angelai nutarė, kad nelaimingiausias bus benamis, bet kai jį prižadino, šis atkirto, kad yra laimingiausias, nes nieko neturi ir gyvena kaip nori; tad angelai liko amžiais sėdėti ant bažnyčios stogo. Užėjom ir į „Sidabryno“ kiemą, kur stovi Mergelės Marijos skulptūra, aplankėm kitus kiemelius.

Per ekskursijas dalyviai sustodavo prie Signatarų namų, pro kurių langą poetai skaitė eilėraščius. Skaitymuose dalyvavo Giedrė Kazlauskaitė, Greta Ambrazaitė, Ramunė Brundzaitė, Indrė Valantinaitė, eilėraščiais dalinausi ir aš.

Taip pat vyko diskusija apie šubravcų leistą pirmąjį satyrinį laikraštį „Gatvės žinios“, kuriame dažnai būdavo publikuojama trumpos esė, pasakėčios, aforizmai. Laikraštis parodijavo kitus laikraščius, nepalaikydavo nei vienos, nei kitos pusės. Dažnai pasitelkdavo absurdo žanrą, pavyzdžiui, rašė, kad dvarininkai tingėjo lupti valstiečius, todėl sukūrė daužymo mašiną, kad buvo sukurtos knygų skaitymo ir ataskaitų mašinos. Istorikas Povilas Andrius Stepavičius, muziejininkai Alicija Dzisevič, Kazimiežas Karpičius ir istorikė Aelita Ambrulevičiūtė aptarė nemažai laikraščio leidybos ir laikmečio kontekstų – Edukacinės komisijos, jėzuitų veiklos užkulisius, švietimo niuansus, mokslo ir politikos santykį; akcentavo, kad svarbu atskirti filomatų, filaretų ir šubravcų veiklą; kad buvo dvi filomatų draugijos, o tai šiandien daugelis pamiršta.

Profesorius Alfredas Bumblauskas pasakojo apie kates archeologijoje, kad esama su katėmis susijusių Maišiagalos piliakalnio archeologinių radinių, teigė, kad jėzuitai į Rygą kadaise atsivežė kates, galiausiai apibendrino, kad jei vyrai myli kates, tai myli ir moteris.

Į renginių sūkurį įsuko ir teatras „Arbatvakariai“. Eglės Tulevičiūtės muzikiniame spektaklyje „Dingusio Vilniaus lakštingalos“ aktoriai Eglė Tulevičiūtė, Saulius Siparis, Kristijonas Siparis, Nerijus Račkaitis, solistė Natalija Katilienė ir pianistė Eglė Perkumaitė atkūrė kelių šimtmečių senumo įvykius prisimindami įvairius tarpsnius ir viską ironiškai siedami su šiandiena.

Vyko daug koncertų: su „Dviem pasauliais“ supažindino Vytauto Labučio ir Andriaus Balachovičiaus duetas, kitos dienos vakarą muzikos garsais užbaigė solistė Judita Leitaitė ir pianistas Jurijus Suchanovas, kiti.

Gyvas tas Vilnius. Ir šiandien žibintininkai pila į žibintus aliejų, kai gatvėse šurmuliuoja praeiviai, aidi poezija ir bilda grindinys.

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.