JOE BRAINARD

Kas yra pinigai?

 

Joe Brainardas (1942–1994) – amerikiečių dailininkas ir rašytojas, daug bendradarbiavęs su vad. Niujorko mokyklos menininkais ir rašytojais.

(Daugiau Brainardo tekstų sk. „Š. A.“, 2023.VII.7, vert. A. P.)

 

 

Kas yra pinigai?

 

(Rudy Burckhardto filmo „Pinigai“ tekstas*)

 

Pinigai – keistas daiktas. Daugybei skirtingų žmonių jie reiškia daugybę skirtingų dalykų. Vieniems jie patinka, kitiems – ne. Daugumai žmonių patinka.

 

Kas yra pinigai? Pinigai yra tai, už ką perki daiktus.

 

Yra toks senas posakis, kad pinigai – visų blogybių šaknis. Kiekviena moneta turi dvi puses.

 

Ponia R. P. iš Seilemo Arkanzase sako: „Pinigai yra labai svarbu.“

 

Ponia N. S. iš Holivudo Kalifornijoje: „Nežinau, ką be jų daryčiau.“

 

Ponas Dž. H. iš Niujorko Niujorko valstijoje teigia: „Pinigai – visų blogybių šaknis.“

 

Panelė P. S. iš Talsos Oklahomoje: „Pinigai nėra visų blogybių šaknis.“

 

Ponia E. R. iš Deitono Ohajuje: „Aš juos mėgstu.“

 

Ponas Dž. B. iš Votermilio, Long Ailando salos, sako: „Kiekviena moneta turi dvi puses.“

 

Ponia T. K. iš Kaliso Vermonte: „Pinigai – keistas daiktas. Daugybei skirtingų žmonių jie reiškia daugybę skirtingų dalykų.“

 

Kas yra pinigai? Pinigai yra tai, už ką perki daiktus. Šiandien daiktams pirkti naudojame popierinius banknotus ir metalines monetas. Tačiau kuo žmonės mokėdavo už daiktus senovėje?

 

Karvėmis.

 

Iš Homero pasakojimų žinome, kad senovės graikai pirkdavo už karves. „Kiek karvių kainuoja šitas namas?“ – klausdavo graikas.

 

Tačiau už daiktus žmonės atsiskaitydavo ne tik karvėmis. Kinai tam naudojo žuvis. „Kiek žuvų kainuoja šitas namas?“ – domaudavosi kinas.

 

Amerikos indėnai mokėdavo spalvotais karoliukais. „Kiek spalvotų karoliukų kainuoja šitas vigvamas?“ – teiraudavos indėnas.

 

Paskui, laikui bėgant, žmonėms pakyrėjo su savimi tampytis karves, karoliukus ir kitką, todėl jie išrado monetas, labai panašias į šiais laikais mūsų naudojamas.

Monetos tiko smulkiems dalykėliams pirkti, bet buvo nelabai patogios, užsinorėjus įsigyti namą ar ką nors brangaus. „Kaip kvaila vaikščiot apsikrovus tais sunkiais metaliniais pinigais“, – nusprendė jie. Todėl išrado banknotus, labai panašius į šiais laikais mūsų naudojamus.

 

Vis dėlto Japo salos čiabuviai ir šiandien už daiktus moka dideliais akmeniniais ratais. Vienas akmeninis ratas sveria tūkstantį svarų ir yra vertas dešimties tūkstančių kokosų.

_________________________________________

 

Ar kada girdėjot pasakymą „Keistas kaip tridoleris“?

Nėra tokio daikto kaip trijų dolerių banknotas.

_________________________________________

 

Kartą skaičiau apie tokį čionykštį turtuolį, kuris bankrutavo ir iššoko pro langą. Kasdami jo kapo duobę aptiko naftos gyslą.

_________________________________________

 

Yra toks senas posakis, kad pinigai – visų blogybių šaknis. Aš sakyčiau, kad visų blogybių šaknys yra pinigai… ir nedoros moterys.

 

O kartais net ir geros moterys.

 

Kartą skaičiau apie vietinio pastoriaus žmoną, gerą moteriškę, metodistę, išlošusi dribsnių loterijoje ji įsigijo spaustuvėlę sekmadieninės mokyklos skelbimams ir giesmynėliams spausdinti, bet galiausiai įniko kepti netikrus pinigus. Užuot atkalėjusi dešimt metų, ji peršovė savo vyrui galvą ir iššoko iš varpinės.

_________________________________________

 

Pirmasis iždo sekretorius Alexanderis Hamiltonas įkūrė pirmąjį Jungtinių Valstijų banką. Šio pavadinimas buvo: Pirmasis Jungtinių Valstijų bankas.

_________________________________________

 

Pinigai. Kas yra pinigai? Pinigai yra tai, ką su jais darai. Vieni juos taupo, kiti juos leidžia. Yra tokių, kurie pinigus investuoja. Yra tokių, kurie pinigus laiko banke. Kartą skaičiau apie vieną tokį vietinį, kuris juos valgė. Prieš keletą metų jis mirė, o savo kūną paaukojo medicinai, ir jie pastatė naują ligoninę.

_________________________________________

 

Pinigai. Kas yra pinigai? Pinigai iš tikrųjų visai kaip gyvenimas. Niekas jo nesupranta. Ir mirtis. Kas yra mirtis? Mirtis iš tikrųjų visai kaip pinigai. Niekas jų nesupranta.

_________________________________________

 

Kartą skaičiau apie kažkokį vietinį, kuris už dešimt tūkstančių dolerių nusipirko uolą.

 

 

* Nespalvota nebyliojo kino eksperimentinė dokumentinė komedija Money pasirodė 1968 m.

 

 

Mirtis

Mirtis – keistas dalykas. Dauguma žmonių jos bijo, nors net nežino, kas tai yra.

 

Gal galime išsiaiškinti.

 

Kas yra mirtis?

 

Mirtis yra mirtis. Ir taškas. Pabaiga. Finito. Viskas. Nieko daugiau.

 

Mirtis daugybei skirtingų žmonių reiškia daugybę skirtingų dalykų. Tačiau, manau, galima drąsiai teigti, kad daugumai žmonių ji nepatinka.

 

Kodėl?

 

Nes jos bijo.

 

Kodėl jie jos bijo?

 

Nes jos nesupranta.

 

Manau, geriausias būdas perprasti mirtį – daug apie ją galvoti. Pabandykit su ja susitaikyt. Pabandykit ją iš tikrųjų suprasti. Suteikit jai šansą!

 

Kartais padeda, kai pabandai viską nusipiešti vaizduotėje.

 

Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kaip kažkas prisėlina iš už nugaros ir tvoja jums didžiuliu kūju per galvą.

 

Kai kam mieliau mirtį vaizduotis kaip dvasingesnį dalyką. Kai siela kažkaip atsiskiria nuo visos šitos betvarkės ir toliau per amžius gyvena kažin kur kitur. Dangus ir pragaras yra tradiciniai pasirinkimai.

 

Mirtis turi labai blogą reputaciją, bet mirti, tiesą sakant, yra visiškai normalu.

 

Ir sveika: būti labai svarbia gamtos visumos dalimi. Medžiai juk miršta? Ir gėlės?

 

Manau, visada malonu žinoti, kad nesi vienas. Net ir mirdamas.

 

Minutėlę pagalvokime apie skruzdėles. Kasdien nugaišta milijonai skruzdžių, o ar mums tai rūpi? Ne. Ir aš esu tikras, kad skruzdės mūsų atžvilgiu nusiteikusios lygiai taip pat.

 

Bet tarkim, – tik tarkim, – kad mums neteko numirti. Tai irgi nebūtų jau taip puiku. Jei 90-metis vos pajėgia atsistoti, ar galite įsivaizduoti, kas būtų sulaukus 500 metų?

 

Dėl mirties guodžia ir tokia mintis, kad praėjus maždaug 80 metų po tavo mirties tarp gyvųjų nebebus nė vieno tave pažinojusio ir tavęs pasigendančio.

 

O numiręs šito nė nežinosi.

 

Vertė Andrius Patiomkinas

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.