-gk-

Parodos parodėlės

 

  Režisieriaus sapno piešinys iš parodos „Federico Fellini. Šimtmetis!“


Režisieriaus sapno piešinys iš parodos „Federico Fellini. Šimtmetis!“

Vasaros pabaigoje nuėjau į kelias parodas. Pirmiausia – į Federico Fellini šimtmečiui skirtą ekspoziciją Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Nors Fellini Lietuvoje mėgstamas ir rodomas (buvo retrospektyva „Kino pavasaryje“, LRT irgi nevengia), nesu mačiusi visut visų jo filmų. Nebuvau girdėjusi ir fakto, kad Fellini turėjo vienintelį sūnų (mirė dviejų savaičių) su aktore Giulietta Masina. Paradoksalu: Fellini žmona visai nepanaši į tas jo didžiakrūtes veikėjas, fatališkas moteris – vaikiško veido, bent jau „Kelyje“ ir „Kabirijos naktyse“. Dar vienas labai įdomus aspektas – Fellini piešiniai, netgi komiksai; jaunystėje juos piešė satyriniam žurnalui. Vėliau eskizavo filmų scenas – moterų figūros ten itin seksualizuotos. Bet nuostabiausi – sapnų piešiniai, skirti psichoanalitikui: visas Fellini kinas persmelktas psichoanalizės. Parodos videoreportaže Izolda Keidošiūtė pasakoja, kaip sovietmečiu iš „Amarkordo“ buvo iškirpta paauglių masturbavimosi scena, „8 ½“ išvis nebuvo rodomas (galima įtarti, kad dėl metaforų). Algis Griškevičius papildo, kaip nusipiešė leidimą į uždarą peržiūrą, mat tokios vyko tik profesiniame kino klube. Tarp eksponatų – Italijos katalikų protesto raštas prieš kažkurį filmą, esą per daug šventvagystės. Šiandien atrodo juokingai, bet juk kone visi jo filmai antikatalikiški.

„Titanike“ veikė Žygimanto Augustino paroda: jo tapyba meistriška, bet pats sumanymas – kiekvienam žiūrovui pasijausti monarchu – nežinau, abejotinas. Juk tokie jie ir taip jaučiasi. Svarbiausiu akcentu tapo Bonos Sforzos ir Dalios Grybauskaitės hibridas. Bet ir jo koncepcija – ant memų ribos.

Antrame aukšte buvo eksponuojami geriausi bakalauro ir magistro studentų baigiamieji darbai. Na, galvojau, susipažinsiu, kuo gyvuoja akademija. Labai patiko abu restauracijos darbai – Lenos Chvičijos restauruotas Sofijos Urbonavičiūtės „Merginos aktas“ ir Gabrieliaus Kuliešiaus atlikta šv. Stanislovo Kostkos skulptūros restauracija. Architektūros projektai ambicingi – Vokiečių g., Cvirkos skvero reorganizacija. Studentai turi būti drąsūs! 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.