MILDA JURKEVIČIŪTĖ. Eilės

.

Toks didelis skausmas, apraizgęs dienas. Skausme prausi rytą, skausme skaičiuoji monetą, skausme dedi žiedą į knygą, skausme pjauni sapną, kur skausmas šaknis, iš kurios augi tu.

Ir toks didelis nerimas, įkritęs į dešinį delną. Nerimas, įkritęs į rytą, nerimas, apėmęs tavo monetą, nerimas, padėtas ant knygos viršelio, nerimas, uždegtas sapno, kur sapnas tyla, iš kurios auga mirtis.

Keisti tie sugrįžimai, kai staiga kiekvieną pojūtį užsipuola paukščiai iš to kito dangaus, kur stovėjai ir buvai po dangum. Atrodo, stovi dabar, bet esi tūkstantis pasivaikščiojimų po migla.

Ir kas tu toks, kad rinktum plunksnas po debesų akto? Visus tavo delnus skaičiuoja pomirtinis angelas.

Daugelį kartų manei esąs begalybės dalis, kol daugelis kartų aptemo prieš pat atpažįstant lyg ir save, lyg ir pažįstamą maistą.

Ištraukei save iš tūkstančio kvapnių žiedų ir sviedei save į pomirtinį angelą, kur užmigai toks lyg ir vienišas, toks lyg ir kupinas mėnulių.

.

Violetinė scena, kur susitinka trys muškietos, pradursiančios Žemės planetą.

Jūros kvapai, pasklidę palei žemę, kur mūsų kūnai lauks ataidint milžiniško kolibrio sparnų. Tūkstantis plunksnų susilies į kristalinę mirtį, rutulio formos.

Išraiškos išraiškos išraiškos sukris į dangišką skrybėlę.

Žiūrės į mus aktoriai ir plyš juoku. Skardinėm monetom plyš. Surinks jūros žvaigždes iš akių, nubarstys plaukus smėliu raudonu, sudės viską į vakuuminę dėžutę… kolekcija kolekcija kolekcija! bus po nauja planeta.

.

Tai negali būti istorija, nes aš palikau mirtį, viskas, kas liko, tai gražūs rūbai ir absentas prieš ėjimą į „niekur“. Turbūt, kai esi jaunas, negali kliautis žodžiais, nes galiausiai jie tave priverčia susideginti, kai ant stalo vis dar žydi gėlės, kurias pamerkė tavo mama. Kai esi jaunas, negali paimti ir šokti nuo gražiausio namo stogo gatvėje, nes jis toks nėra. Gali kiek keistai pasijusti, kai žinai, kad leopardai snieguotose kalnų viršūnėse stebi, kaip ereliai minta skrydžiais žemyn, bet tai netruks ilgiau, nei sugrįši namo iš kelionės į Jutą. Gali sėdėti ant kėdės arba ant akmens, kas labai dažnai priartina žalius saulėlydžius, ir mąstyti, kaip apskritimais krenta medžių žiedai, galbūt net tų, kuriuos tapė Vincentas. Argi tu sėdėsi? Sėdėsi, bet ne ant akmens, kažkur kitur, galbūt ant įkaitusių geležinkelio bėgių. Tiek daug tu nori apimti! O veidai bijo tavo gestų, jie gęsta ant smėlio, kurį supylei prieš popiečio užkandžius. Tu nori mylėti taip, kaip mylima, o aš noriu mylėti taip, kad nereikėtų būti šalia; mums reikia žemės, iš kurios pakraščių kyla dvi saulės.

.

Jūs, palaidūnų nematomi, savo ašaras paaukojot mūsų stabams.


.

Visi mes prieš ašmenis, prieš iltis, prieš pabūklus staiga užsidegam ir pyktis nebekelia skausmo, visi, sukritę į pelenus, visi veidai, visi lygūs.

.

Tu mane plėšai į mėnulio pilnatį, kur kriokliais varva nerimas.

.

Po paskutinio karto vėl ir vėl grįžti prie tos rūšies, iš kurios gimei. Nuo kamienų dreski save, geri karštį ir pelenais subyra mylimas kraštas. Aplinkui ir aplinkui, visur stulpai į nepaliestą antžemio pusdievį. Atsikartojantis veidas į vidų ir nėra šalikelės, pasipuošusios didžiai vienodais medžiais. Myli ir myli, ir myli, bet delnai kaip metų laikai, tik didesnio pasaulio.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.