HARRY SALMENNIEMI

Prašymai

 

Harry Salmenniemi (g. 1983) – vienas iš originaliausių šiuolaikinių suomių rašytojų, poezijos ir trumposios prozos knygų autorius. Eilėraščių rinkinys „Teksasas, žirklės“ (Texas, sakset, 2010), apdovanotas jauniesiems autoriams skiriama Kalevi Jäntti premija, laikomas viena iš kertinių suomių postmodernizmo literatūros knygų. Kūryboje dominuoja parodija, neretai net kiek beviltiškas absurdas, žaidimai žodžiais ir jų skambesiu, struktūriniai eksperimentai.

Čia spausdinamas kūrinys Hakemuksia – iš rinkinio „Klientkoralis ir kiti apsakymai“ (Asiakaskoralli ja muita novelleja, 2021).

 

Philipp Bauknecht. Arena. 1912

Philipp Bauknecht. Arena. 1912

 

Gerbiamas būsimas darbdavy,

 

naršydamas jūsų interneto puslapyje radau skelbimą dėl konkurso eiti savivaldybės mero pareigas. Nepaprastai apsidžiaugiau šia galimybe ir norėčiau toliau siekti posto, bet nežinau kaip.

Šią akimirką tiesiog degu neviltim: žinau esąs absoliučiai pasiruošęs eiti šias pareigas, žinau esąs geriausias galimas kandidatas, bet nežinau, kaip tą aiškiai jums parodyti. Nežinau, kaip vadovauti gimęs žmogus gali parodyti esąs ir žmogiškas, kaip autoritetas iš prigimties gali parodyti kartu esąs kuklus.

Esu entuziastingas griebėjas jaučiui už ragų, niekad nepraleidžiu progos pasinaudoti proga. Žvelgiu į rytojų, bet veiksmų imuosi šiandien. Rezultatas man yra viskas.

Esu sukaupęs nemažai naudingų žinių ir įgūdžių žemdirbystės, nuomonės formavimo, kultūros karų ir aktyvizmo srityse. Esu sėkmingai ėjęs įvairias aukštas politines pareigas ir įvykdęs man iškeltus tikslus.

Savivaldybės mero pareigoms eiti ieškote ambicingo, ryžtingo žmogaus, pasižyminčio puikiais užsienio kalbų ir komunikacijos įgūdžiais. Tikiu, kad mano stiprybės ir patirtis nepaprastai pravers einant siūlomas pareigas.

Dėkoju iš anksto! Tikiuosi, kad mūsų bendravimas išliks konfidencialus.

 

Nekantriai laukdamas žinių

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas gavėjau,

 

naršydamas jūsų interneto puslapyje radau skelbimą dėl konkurso eiti savivaldybės mero pareigas. Būtų įdomu daugiau sužinoti apie šį pasiūlymą.

Esu iš tų, kurie žvelgia į ateitį ir į veidrodį, o jame mato velniškai išvaizdų komandos žaidėją; riziką priimu kaip galimybę, galimybę – kaip riziką. Įžvelgiu dalykus, kurių kiti nemato. Iš anksto nuspėju tendencijas.

Neblogai suprantu socialinę evoliuciją. Esu socialdarvinistas, tačiau savo įsitikinimus sumaniai slepiu po atsipūtusio vaikino kauke. Žinau, kad vargšams lemta išmirti: tiesiog toks gamtos dėsnis. Tačiau mano tokia juokinga tarmė, kad viskas, ką pasakau, visiems atrodo labai miela, o aš atrodau atsipūtęs pilietis.

Vaikystėje norėjau būti kosmonautas, šiandien noriu būti kepėjas. Pyrago nepadalinsi, jeigu kas nors pirma jo neiškeps. Noriu žūtbūt pritraukti į jūsų savivaldybę naujų įmonių. Visad verta bandyti prisivilioti verslą, kad ir koks būtų masalas: atlaidesnis požiūris į žmogaus teises, itin lanksti darbo rinka ar sušvelnintos prekybos organais sąlygos.

Planuoju iš pagrindų atnaujinti savivaldybės ekonomiką. Žinau, kad rezultatai negali tenkinti kiekvieno. Vis dėlto naujoves įvesim, kolektyvinių sutarčių skaičių padidinsim, žmogaus teises paminsim!

Aš pripratęs kariauti partizaninį karą miesto sąlygomis bei vadovauti įvairiems leidiniams ir organizacijoms, pavyzdžiui, „Karelietis“ ir „Kooperatyvo poezija“. Dirbdamas organizacijose esu turėjęs šimtus pavaldinių, bet nė vieno kolegos, juolab draugo.

Labiausiai mėgstu dirbti savarankiškai, be įpareigojimo atsiskaityti. Prašom pasitikėti manimi: tai, kas naudinga man, bus naudinga ir savivaldybei.

Šioms pareigoms ruošiausi dešimtmečius dirbdamas sunkų fizinį darbą ir kruopščiai tyrinėdamas savo priešus. Organizavau politinių kino vakarų, vietiniame laikraštyje rašiau populiarią skiltį. Tikrai nepameluosiu sakydamas, kad per savo karjerą pasiekiau visus esminius išsikeltus tikslus. Vadovai, stačiai apimti su baime sumišusio susižavėjimo, ne kartą dėkojo man už įgūdžius. Dabar trokštu perduoti savo žinias jūsų savivaldybei.

Savivaldybei ieškote vadovo, kuris išdrįstų priimti iššūkius išskėstomis rankomis. Tikiu, kad mano stiprybės ir patirtis nepaprastai pravers einant jūsų siūlomas pareigas. Niekas nenori gyventi jūsų savivaldybėje, ir jūs tą puikiai žinote. Aš išvalysiu atmatas, kad jūsų žvaigždės vėl galėtų spindėti.

Pažadu naujovių. Pažadu aklai jų siekti.

 

Su bendradarbiškais linkėjimais

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas žmogiškųjų išteklių skyriaus atstove,

 

šiuo laišku prašau priimti mane į šiuo metu siūlomas savivaldybės mero pareigas. Tai – sena mano aistra. Visuomet troškau politinės galios. Retkarčiais pavykdavo jos įgyti.

Esu sprendimų orientuojamas dvasios kėlėjas, darbe rodantis didelį entuziazmą. Savivaldybių politika – mano gyvenimas, be jos neištverčiau. Labiausiai mėgstu dirbti savarankiškai, bet būti komandos dalimi. Žmogus man – visada pirmoje vietoje. Antroje vietoje – savivaldybės ekonomika. Trečioje – artimieji. Ketvirtoje – salės futbolas. Penktoje vietoje būtų Pjemonto raudonieji vynai. Šeštoje – demokratija tada, kai netrukdo natūraliai rinkos ekonomikos plėtrai. Septintoje vietoje – galimybė nepamatuotai atkeršyti.

Pagrindinės mano kompetencijos sritys – rašymas, žemdirbystė ir gyvulininkystė. Be to, esu sukaupęs nemažai patirties eidamas įvairias politines pareigas. Nuo 2007 iki 2008 metų dirbau laikraščio „Karelietis“ vyr. redaktoriumi, todėl geriau nei bet kas kitas suprantu dabartinę rajonų padėtį ir ateities horizontus. Tiek daug bemiegių naktų žvelgiau į tamsos gelmes, kad niekas jūsų savivaldybėje nebegalėtų manęs nustebinti.

Mero pareigoms eiti ieškote ambicingo, ryžtingo vizionieriaus, turinčio puikius užsienio kalbų ir komunikacijos įgūdžius. Tikiu, kad mano stiprybės ir patirtis nepaprastai pravers einant jūsų siūlomas pareigas. Sugebu kalbėti liaudžiai taip, kaip priklauso, – mįslėmis ir skambiais šūkiais.

Dėkoju iš anksto ir iš vėlo!

 

Su bendradarbiškais linkėjimais

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas būsimas darbdavy,

 

naršydamas jūsų interneto puslapyje radau skelbimą dėl konkurso eiti savivaldybės mero pareigas. Supratau, kad šis darbas – mano vienintelė proga. O jūs neabejotinai suprasite, kad aš esu jūsų vienintelė proga.

Esu rezultatams nusiteikęs komandos žaidėjas, žinantis, ką reiškia kartu traukti vieną virvės galą. Sugebu viena ranka mušti, kita glostyti. Labiau nei tinginystės nekenčiu tik laisvo laiko. Patriotiškumas man – svarbi vertybė. Kitų vertybių neturiu.

Pagrindinės mano kompetencijos sritys – minios organizavimas ir aklas patriotiškumas. Esu dirbęs įvairiose nevyriausybinėse organizacijose, persekiojęs žurnalistus ir tildęs mokslininkus. Be to, esu pradėjęs aibę pilietinių iniciatyvų bei užpatentavęs keletą išradimų. Ne kartą lankiausi Helsinkyje, mieste esu užmezgęs daugybę svarbių pažinčių.

Savivaldybei vadovauti ieškote ambicingo, ryžtingo darbuotojo, pasižyminčio puikiais užsienio kalbų ir komunikacijos įgūdžiais. Galiu patikinti, kad laisvai kalbu anglų, italų ir prancūzų kalbomis ir pasižymiu Romos autobuso vairuotojo nervais. Eidamas savivaldybės vadovo pareigas nesilankstysiu kiekvienam pasitaikiusiam, o atėjus laikui nebijosiu įsakinėti.

Nesu pratęs prašyti, esu pratęs įsakyti.

Vis dėlto šįkart prašau, kad apsvarstytumėt mano kandidatūrą.

Pasižadu užtikrinti, kad jūsų savivaldybės priešai būtų skausmingai sunaikinti.

Pasižadu, kad pasirinkę mane nesigailėsite.

 

Su geriausiais linkėjimais

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas gavėjau,

 

darbo biržos nurodymu šiuo laišku prašau priimti mane į savivaldybės mero pareigas. Būtų įdomu daugiau sužinoti apie šią pareigybę, nors, tiesą sakant, jaučiuosi mažumėlę pernelyg pavargęs ko nors rimtai imtis.

Esu namų bendrijos taryboje dirbęs profesionalas; vos papūtus iššūkių vėjams, bemat sprendžiu kilusias problemas. Šiuo metu neturiu gyvenimo moto; sakyčiau, vis dar jį tobulinu. Bet kokiu atveju savivaldybių gerovė užima aukštą vietą mano vertybių sistemoje.

Pripažįstu kartais nekaip sutariantis su kolegomis. Buvusi darbovietė galbūt nutekino jums kokios nors informacijos, tad jaučiu poreikį pasiaiškinti. Atmosfera darbe paprasčiausiai buvo tokia užnuodyta, kad neturėjau kito pasirinkimo, kaip tik kruopščiai izoliuotis. Taip privalėjau pasielgti savo sveikatos labui.

Pripažįstu, kad vienintelis kolega, kurio draugija esu mėgavęsis, buvo poetas, aktyvistas ir eigulys Mikaelis Briugeris*. Drauge praleidome daug smagių vakarų ir apie viską kalbėdavomės apgaubti bičiuliško pasitikėjimo dvasios. Ne vienus metus puikiai sutarėme ir su žurnalistu, vertėju ir aktyvistu Jaku Yli-Juonikasu, kol jį ištiko garsusis krachas.

Esu sukaupęs daug patirties ir kompetencijos tokio aktyvizmo srityje, kad nė nepatikėtumėt, jog ji egzistuoja. Be to, esu ne kartą apdovanotas už puikius pasiekimus. Už nuopelnus tėvynei esu gavęs Kalevio Jančio literatūros premiją ir Suomijos autorių teisių asociacijos apdovanojimą. Dar nė karto nebuvau pakviestas į tradicinį Nepriklausomybės dienos priėmimą Prezidentūroje, tačiau du kartus dalyvavau iškilmingoje Suomijos kultūros fondo vakarienėje.

Ieškote vadovo, kuris nebijotų imtis politinės veiklos kultūros atnaujinimo. Tikiu esantis tam tinkamas asmuo jau vien todėl, kad nebijau nieko. Aš paprasčiausiai negalvoju apie nieką daugiau kaip tik apie tuštumą ir mirtį. Visa kita man nerūpi. Sugebu atsiriboti nuo interesų ir asmeninių konfliktų, atsiduoti saugiam nihilizmo glėbiui.

Nė nesvarstykite, tiesiog nuspręskite. Esu tikras, kad chaosas, kurį galiu pasiūlyti, taps tvarka, kurios jūs taip ilgitės.

Jūs man nerūpit, bet jums manęs reikia nedelsiant.

 

Nekantriai laukdamas žinių

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas žmogiškųjų išteklių skyriaus atstove,

 

interneto puslapyje cv.fi radau skelbimą dėl konkurso eiti savivaldybės mero pareigas. Būtų įdomu daugiau sužinoti apie šią pareigybę.

Esu pozityviai į gyvenimą žvelgiantis darbuotojas, kuris, ištikus bėdai, nedvejodamas padeda draugui. Esu žemdirbys ir rašytojas, todėl puikiai žinau, kad darbas atbaido tris didžiąsias blogybes: ilgesį, ydas ir nepriteklių. Nevengiu net pačių paprasčiausių užduočių. Man joks darbas nėra nereikšmingas, jokia problema nėra per maža.

Per daugelį aktyvizmo metų įgijau nemažai naudingų žinių ir įgūdžių. Esu patyręs tiek pamokančių pralaimėjimų, tiek susižavėjimą keliančių sėkmių. Kaip žinote, pastaruoju metu laimėjimai stačiai ėjo vienas po kito. Dažną projektą, nuo knygų iki miuziklų, baigiau rašyti jau skambant fanfaroms.

Žinau, kaip organizuoti ir įkvėpti kitus. Užvis mažiausiai žmonės nori lepinimo ir švelnumo. Jie trokšta tvirtos rankos ir aiškios krypties  – galiausiai savivaldybės gyventojai primena mažus vaikus, ir mero užduotis yra jiems parodyti jų vietą.

Esu iš arti matęs daugybę iškilių vadovų; iš jų išmokau viską, ką galėjau išmokti. Man visuomet sekėsi pozityviai stebinti savo vadovus. Be to, esu ne kartą apdovanotas už pasiekimus.

Savivaldybės mero pareigas eiti ieškote žmogaus, kuris išmanytų naujausiųjų laikų istoriją. Patikėkite, niekas ant savo naktinio stalelio nėra susikrovęs tiek veikalų apie pilietinį karą. Manau, vėl esame atsidūrę ties karo slenksčiu. Šįkart pirmiausia bus kovojama žodžiais, tik paskui žvanginsime kalavijais. Bet dar ateis akimirka, kai drąsiausi iš mūsų čiups savižudžių liemenes ir pradės iš rimtųjų reikšti savo požiūrį.

Karas reikalauja drąsos, taika – lankstumo.

Aš galiu pasiūlyti jums abu.

 

Pagarbiai

HARIS SALMENIEMIS

 

 

Gerbiamas žmogiškųjų išteklių skyriaus atstove,

 

interneto puslapyje monster.fi radau jūsų skelbimą dėl konkurso eiti savivaldybės mero pareigas. Tai – mano vienintelė proga. Esu besėkmis įvairiais atžvilgiais, nė neįsivaizduojate. Kv•ailybė ir piktumas, su kuriais susidūriau rašytojo karjeroje, užvėrė man kone visas duris. Dabar galėčiau išsigelbėti tik vadovaudamas mažai savivaldybei prie Suomijos rytinio pasienio.

Dėl pinigų esu pasirengęs padaryti bet ką. Niekad nevengiau net pačių nešvariausių metodų. Jūsų gabiausias vizionierius nesugebėtų įsivaizduoti tokių sprendimų, kokių sugalvoju aš. Per gyvenimą esu parašęs tiek paraiškų meno stipendijoms gauti, kad jau seniausiai atsikračiau visų nereikalingų vertybių.

Esu puikiai susipažinęs su visuomeninio aktyvizmo iššūkiais ir niūriomis žemės ūkio realijomis. Literatūros srityje ėjau įvairias pareigas ir turėjau kęsti žmones, kuriems dabar noriu atkeršyti. Esu parašęs knygų, operos libretą ir filmų scenarijų, taip pat išvertęs Juhanio Aho tekstų į dabartinę suomių kalbą.

Esu vienas geriausių vidutinio amžiaus nusivylusių rašytojų vyrų šalyje. Mano charizma tiek kartų pavergė publiką, kad jau prieš daugelį metų pamečiau skaičių. Esu įpratęs kalbėti: man yra tekę pasirodyti tiek Helsinkio poezijos savaitės, tiek Volterio Kilpio dienų renginiuose.

Esu gabus, tačiau persekiojamas. Neatleidžiu tiems, kas man nusikalsta, kaip ir jūs neatleidžiate tiems, kas pašiepia jūsų savivaldybę.

Savivaldybės mero pareigas eiti ieškote galios ištroškusio, ryžtingo, kietasprandžio reformatoriaus. Esu įsitikinęs, kad nusivylimų užgrūdintas charakteris nepaprastai pravers jūsų siūlomame poste ir pasitarnaus keičiant jūsų savivaldybės likimą.

Būčiau fantastiškas bandos varovas, nepailstantis net stačiausioje įkalnėje. Įprastai riebalų mano kūne yra mažiau nei keturiolika procentų, varžybų sezonu – mažiau nei vienuolika. Treniruodamasis negailiu savęs, dirbdamas negailiu kitų.

Tikiuosi, kad mūsų bendravimas išliks konfidencialus. Žinote, kaip elgiuosi, jeigu mano prašymai nutekinami į viešumą. Apie jus žinau kur kas daugiau nei jūs apie mane. Žinau, kur dirba jūsų žmonos, kur mokosi jūsų vaikai. Esu nepastebimas, tačiau jus stebiu nuolat. Ir jums nė nespėjus susivokti galutinis sprendimas jau bus priimtas.

Jeigu nutekinsite šį prašymą į viešumą, užvirs kova, kurioje jūs neturite nė menkiausio šanso laimėti.

 

Grasindamas jūsų sveikatai –

Haris Salmeniemis

 

Vertė Urtė Liepuoniūtė

 

* Mikaelis Bryggeris (g. 1975) – suomių poetas eksperimentuotojas (vert. past.).

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.