ALEKSANDRAS ŽALTAUSKAS

Ar iš tiesų gyvenimas nenuspėjamas ir trapus?

ALEKSANDRAS ŽALTAUSKAS

(1997–2020)

 

Ar iš tiesų gyvenimas nenuspėjamas ir trapus?

 

Žmonės yra linkę planuoti savo gyvenimą. Dieną, savaitę, mėnesį, kartais net metus į priekį. Tačiau žmonės nesuvokia, kad jų planai nebūtinai išsipildys. Tiesiog įsivaizduokite, kokius planus turėjo „Titaniko“ keleiviai, pagalvokite, ką buvo suplanavusi moteris, kuri šį rytą buvo partrenkta automobilio, ir įsigilinkite į tai, ką vos prieš metus galvojo vakar nusižudęs jaunuolis.

Kas griauna mūsų planus? Kas keičia mūsų gyvenimą? Ar visa tai – dvejetainė sistema ar Dievo nustatytas planas?

Gyvenimas yra trapus, ir ne visada, kaip Žemaitės Katrei, prieš mirtį užtenka laiko atsiprašyti. Ar gali žmogus žinoti, ar jis išgyvens iki rytojaus? Ar jis bent pagalvoja, kad paslydęs ant likimo ledo gali susidaužyti širdį? Kaip jis gali žinoti, kad kaimynui skirta kulka neparėš jo smilkinio? Pagaliau jis net nėra įsitikinęs, kad gerdamas ryte arbatą neužsprings mirtinai. Tačiau žmogus apie tai negalvoja ir neturėtų. Jis susiplanuoja visą savo ateitį, tačiau vienas žingsnis į priekį ar atgal, vienas neteisingas pasirinkimas, viena sugaišta minutė gali pakeisti, o gal net ir užbaigti visus jo planus. Žmogus visą laiką eina plonu lynu, o mano einantis Gedimino prospektu. Tačiau net ir Gedimino prospekte tave gali užpulti nusikaltėliai. Juolab kad vietoj 12 taškų tavo kauliukai gali parodyti 10, ir vietoj Gedimino prospekto tu užlipi ant Konstitucijos gatvės. Gyvenimo žaidime kiekvienas kauliuko metimas yra svarbus, kiekviena ištraukta korta gali nulemti visą gyvenimą, ir vienas neteisingas ėjimas gali jį užbaigti.

Tačiau ar reikia apie tai galvoti? Ar reikia planuoti ateitį? Aš manau, kad reikia gyventi šia diena. Kaip sakė Sun Tzu: „Norint laimėti, reikia planuoti ne ateitį, o dabartį.“ Žmogus, kuris geba planuoti dabartį, laimės gyvenimo žaidimą. Tačiau nereikia pamiršti to, kad sukčiauti galima ir gyvenime… Tačiau ar verta…

 

2013

 

 

Žmonės nustoja būti nuoširdūs, sąžiningi, dori, nes bijo, kad šis kelias dabartiniam pasauly yra nepelningas, nenaudingas, o laimės pasiekti galima tiktai niekšybėm.

Žmogus, išgyvenęs ir pergyvenęs visas negandas ir išlikęs švarus bei doras, gali išdidžiai ir didingai numirti.

 

2014

 

 

avys

 

kiek daug šiame pasauly

ožių ir net gaidžių

bet už visus daugiausia

avių ir tik avių

 

avis tave pagimdė

avim tampi ir tu

ir vaiką tu tikriausiai

vadinsi ėriuku

 

tačiau yra kitokia

avis čia iš tiesų

apsidairyk suprasi

juoda avis – tai tu

 

juodos avies nemėgsta

ją engia visados

todėl juoda avelė

ieškos baltos skaros

 

tą skarą apsigobus

ji irgi taps balta

ir kitos avys džiaugsis

„žiūrėk – nebe juoda“

 

ir šitą baltą skarą

dabar dėvėsi tu

nesgi ją nusimetęs

tampi tu vėl juodu

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.