Neapykantos politika | NYLA podkastas

„NYLA Update“ epizodų komanda (iš kairės): „Nanook“ žurnalistas Karolis Pilypas Liutkevičius, Merilando universiteto vyr. mokslininkė Eglė Murauskaitė, podkasto redaktorius Karolis Vyšniauskas. Artūro Morozovo nuotrauka

 

Šiuo įrašu pradedame „Šiaurės Atėnų“ ir „Nanook“ bendradarbiavimą. Siūlome pasiklausyti pokalbio apie neapykantos politiką, kuris itin aktualus pastarųjų teroristinių įvykių Naujojoje Zelandijoje kontekste.

Donaldui Trumpui tapus JAV prezidentu, o Europoje augant nacionalistiniams judėjimams, politikos užribyje buvusios idėjos tapo normalizuotos ir peraugo į veiksmus.

Pernai Pitsbergo sinagogoje įvyko didžiausia antisemitinė ataka JAV istorijoje, jos metu nušauta 11 žmonių. 2017-aisiais į kontrprotestuotojus prieš nacionalistų eitynes įvažiavo automobilis. Vienas žmogus žuvo, 38 sužeisti. JAV prezidentas tada neatsiribojo nuo eitynių dalyvių, tarp kurių buvo žmonių su svastikos ir konfederatų vėliavomis.

2019-ieji prasidėjo Lenkijoje nudūrus liberalų Gdansko merą Pawełą Adamowiczių – dalis analitikų tai laiko normalizuotos neapykantos kalbos padariniu.

Per pastaruosius aštuonerius metus radikalios dešinės ideologijos motyvuoti žmonės JAV sukėlė beveik triskart daugiau teroro atakų nei islamistai. Europoje 2012-aisiais radikalios dešinės atakų nebuvo, bet 2017-aisiais jų užfiksuota jau 30.

Matydami tai, pirmajame naujo sezono NYLA epizode klausiame – iš kur kyla neapykanta kitaminčiams ir ar ji gali ateiti į Lietuvą?

Epizode taip pat paliečiame kitas mėnesio temas: JAV valstybės institucijų laikiną uždarymą (shutdown), Kremliaus planus kontroliuoti Rusijos internetą ir padėkų Lietuvos viešųjų ligoninių gydytojams bangą, netikėtai inspiruotą susižalojusio vieno podkasto autorių.

 

NYLA podkastas siekia dekonstruoti modernų pasaulį, analizuodamas kultūrinius ir socialinius virsmus, veikiančius mūsų gyvenimus. Podkastą išlaiko patys klausytojai, o jį kuria žurnalistų kolektyvas „Nanook“.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.