MANTAS JONAITIS

Darbo rinkos prognozės

Iš mokslinės fantastikos aukso fondo

Daugiametę patirtį sukaupę šalies ekonomistai sudarė artimiausio dešimtmečio paklausiausių profesijų trejetuką. Pateikiame jį jūsų dėmesiui:

 

1. Poetas

2. Filosofas

3. Birbynininkas

 

Akivaizdu, kad šis sąrašas drastiškai skiriasi nuo savo pirmtakų. Mokslininkai tokius pokyčius aiškina būsimu gamybinio-ekonominio modelio nuosmukiu, tačiau išliksiančiu žmonių instinktu kaupti kapitalą, tik šįkart – dvasinį. Atsižvelgusios į šias mokslininkų prognozes prestižiškiausios šalies aukštojo mokslo įstaigos nedelsdamos ėmėsi reikalingų reformų. Štai vienos iš jų teisės fakultetas pertvarkomas į poetikos mokslų, ekonomikos – į filosofijos, o gamtos mokslų – į birbynės fakultetą.

Darbdavių atstovai sveikina tokias permainas aukštojo mokslo sistemoje ir giria jos prisitaikymo prie būsimos darbo rinkos lankstumą.

Būsimiems pokyčiams ruošiasi ir farmacininkai. Jų atstovų teigimu, šventiniu laikotarpiu išaugs ne virškinimą gerinančių, dujų susidarymą slopinančių ir pagirias lengvinančių vaistų, o akių lašų poreikis. Pastarųjų vartojimas kops į naujas aukštumas dėl literatūrinių vakarų (tikėtina, rengiamų blogai apšviestose erdvėse) ir skaitymo apskritai gausos.

Ekspertai tokias farmacininkų prielaidas laiko pagrįstomis ir teigia, kad žmonės vaišėmis nuklotą stalą pakeis vandeniu su duona ir literatūros skaitymais, aptarimais bei diskusijomis.

Nepatvirtinti šaltiniai skelbia, kad net ir „Formulės-1“ atstovai užsiminė apie turbogreitojo poezijos deklamavimo lenktynes.

Tačiau labiausiai stebina pasikeitęs didžiosios politikos atstovų tonas. Štai, pavyzdžiui, Knapsys Kumpelis teigia, kad „nuolatinio ekonomikos augimo modelio legitimumas šiomis dienomis yra itin susvyravęs ir todėl natūraliai kyla klausimas, ar neteks ir vėl, kaip Sąjūdžio laikais, atsigręžti į patį Tautos dvasios šerdies centrą“.

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.