Laiškas iš praeities

Karo lauko pašto atvirukai vis mane atranda. Šį sykį radau atviruką sklaidydamas brolių Grimmų pasakų tomelį viename iš Berlyno antikvariatų, kuriame už žmonišką kainą galima įsigyti geros prozos.

Kai pagalvoji, kareiviai sapnuoja paneles, o panelės – kareivius. Niūriai girgžda metalinės lovų spyruoklės kareivinėse, o gėlėtos suknelės plazda minčių vėjelyje. Taigi girgžda, plazda, daužosi viena į kitą mintys ir, ko gero, mintyse.

Nežinia, ar Adolfas, grįžęs į Elzasą, aplankė panelę Aną Nord ir išsamiai paaiškino, kas yra „Dalše! Dalše!“ Aišku viena, kad panelė Ana Nord visą gyvenimą saugojo atviruką pasakų tomelyje.

Berlynas, 2014.II.18

Darius Girčys

Panelei Anai Nord
Vilshauzenas
Štrasburgo apskritis / Elzasas

Vilnius, Rusija
1915.XII.31

Vakar vakare gavau Tavo atvirlaiškį. Tą patį vakarą atėjo paštas ir nuo pono Šengelio. Jis rašo, kad pas jus pila kaip iš kibiro. O čia, pas mus, Dievas mato, šuniškai šalta. Taip jau yra, deja, pas ruskį. Kada nors, žinoma, bus kitaip. Jie supranta mus tik tada, kai mes rėkiam: „Dalše! Dalše!“ Dar sviedžiam po sniego gniūžtę pavymui. Tu šito niekada nesuprasi. Aš linkiu Jums laimingų naujųjų metų ir greitos taikos. Gyvenkite laimingai. Beje, kas dar naujesnio? Jeigu kada nors grįšiu į Tėvynę iš tolimų Rytų, būtinai susitiksim.

Tavo kaimynas Adolfas
Linkėjimai visoms Vilshauzeno panelėms!

atvirukas

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.