Du proginiai net nežinau kas

Seni bambekliai

KĘSTUTIS NAVAKAS

1.

Kadaise „Šiaurės Atėnai“ turėjo nemažą komentatorių bendruomenę, sukūrusią savitą kultūrinę terpę, kuri kartais tapdavo įdomesnė už patį laikraštį. Jei skaitėte „Šiaurės Atėnus“ tuo metu, skaitydavote ir komentarus, prisimenate ir komentatorių slapyvardžius: Zeta, Varna, Noe, xX, Miestė, Kvailutė, Po Palme ir kt. Tai puikūs žmonės, neretai visai kitokie nei tie slapyvardiniai skydai. Tai buvo saugotina ne mažiau negu Ignalinos ežerai, tačiau bendruomenė tapo pernelyg cechinė, kai kurie ratukai ėmė suktis uždaru ritmu, tad jos eliminavimas šiek tiek turėjo pagrindo. Nors labai gaila.

Susitikdavome su komentatoriais Šeteniuose, kasmet, gaila, kad ir to neliko. Šeteniuose diskutuodavome, kepdavome kažką ir visaip juokaudavome, sėdėdami prie laužo. Štai tekstas nuo laužo iš tų laikų. Jei neatpažįstate kontekstų – susigalvokite juos.


Kaip pataisyti apverktiną „Šiaurės Atėnų“ padėtį

Neseniai Šeteniuose įvykęs „Šiaurės Atėnų“ Didysis Sinodas konstatavo, kad laikraštis dezorganizuoja visuomenę ir atitraukia ją nuo svarbesnių reikalų, nes kiekvienas jau nuo šeštadienio pradeda spėlioti, kas bus kitame numeryje. Tad nutarta, kad nuo šiol kiekviename numeryje bus vis tas pats. Vis tie patys autoriai rašys į vis tuos pačius puslapius. Pirmininko pasiūlymui, kad ir rašytų vis tą patį, pritarta nebuvo.

Pritarta štai tokiai būsimojo laikraščio struktūrai.

Pirmąjį puslapį, gal net laikraščio pavadinimą, visą laiką savo nėriniais apipintų Zeta. Tiktai vieną savaitę ji ten turėtų rašyti su baime, o kitą – su malonumu.

Antrojo puslapio paprastai niekas rašyti nenori, išskyrus Laimantą Jonušį. Kad apsigintume nuo pastarojo, siūloma imtis kardinalių priemonių ir puslapio rengimą patikėti apžvalgininkui AišV. Skyrelis vadintųsi „Permatau jus kiaurai net iš Bankoko“.

„Sekmadienio postilę“ nuo šiol rašytų Laumė, o pavadinimą siūloma keisti į: „Va taip, Noe!“

Toliau jau siūloma leisti skaitytojui pailsėti, tad kitas būtų gerojo pasakų senelio puslapis „Ir aš mažas buvau“, tvarkomas Archyvaro. Niekas netikėtų, kad Archyvaras buvo mažas, tad visi juoktųsi ir puikiai pailsėtų.

Religijos puslapį, horizontaliai dalijamą į dvi dalis, rengtų Noe ir Po Palme. Noei tektų viršutinioji puslapio dalis, o Po Palme būtų po Noe. Noės skiltis nuolat būtų skiriama ankstesniame puslapyje išsakytų Laumės idėjų energingai analizei ir vadintųsi „Nu tokios tai dar nemačiau“. Po Palme užsiimtų mįslinga ir vienos, ir kitos autorės darbų interpretacija, kuri vadintųsi „Mačiau abi, tik nesakysiu, kaip atrodo“.

Vietoj Sigito Gedos dienoraščių siūloma skelbti Miestės valandėraščius, pavadintus „Kada atskrido Varnusis ir ką aš jam daviau“.

Atsirastų ir politologijos puslapis, tvarkomas Cėcės, jis vadintųsi „Žvilgsnis nuo Tarzankės“.

Po jo eitų naudingų patarimų puslapis. Jame Varna nuolat pasisakytų temomis „Kaip sandėliuke įsirengti Spa centrą“, „Kaip gerai pavalgyti pas kiną cepelinų“, „Kodėl nukrito lapai“ ir panašiomis. O Kvailutė ten turėtų žvitrų skyrelį „Mano klausimai į jūsų atsakymus“.

Vietoje susikompromitavusio C&P knygų niokojimo skyrelio siūloma skirti puslapį, kuriame internetu būtų galima niokoti jo rengėjus. Rengėjai būtų pasivadinę Chairėju ir Kaliroje, bet visi žinotų, kad tai Laimantas Jonušys ir Rasa Drazdauskienė.

Paskutiniame laikraščio puslapyje rastume mokslo populiarinimo skyrių „Didžiausi mulkiai: ar jie yra?“, kuriame Toto komentuotų ankstesniuose puslapiuose pastebėtas autorių klaidas bei netikslumus. Į Toto pageidavimą skirti jo skyriui aštuonis laikraščio puslapius atsižvelgta nebuvo.

xX’as būtų įpareigotas, be elektroninės laikraščio versijos, rengti dar ir elektromagnetinę ir elektromechaninę, o ivsė – elektrošokinę ir elektrobritvinę.

Ir va tada tai jau viskas būtų gerai.

2.

Šiaurės vasara“ yra vienas puikiausių literatūros vudstokų. Gerai ten, visom prasmėm. Nors žavioji Emilija Visockaitė rašo, kad „tai RoRa ir K. Navako balius, kuriame smagiausia yra jų draugams ir pažįstamiems“, yra ne visai ar ne visada taip. Nors žinoma, kad su RoRa visko ten priimprovizuojam. Taip pat ir ne itin rimtų tekstų. Štai vienas jų, iš amžių glūdumos, dutūkstaštuntųjų.


Tarptautinis šiuolaikinės literatūros forumas „Šiaurės vasara“. Rašytojas ir maistas. Dienotvarkė

Birželio 12 d., ketvirtadienis.

Forumo atidarymas Pekino olimpiniame stadione.

Pradžia – 19 val. ryto.

Birželio 13 d., maždaug apie penktadienį.

13 val. vakaro išvykstame iš Vilniaus į tašką.

Užsakytas autobusas lauks Nemenčinės plente, sukant kažkodėl link Fabijoniškių, ant šešioliktojo plento sankirtos su antru iš kairės vieškeliu šalia nu, žinot, to tvenkinio, kur apie šešiasdešimt aštuntus gyveno kalvis Prunckelevičius. Dabar kažko nebegyvena..

Visi dalyviai ir svečiai, kuriuos reikia paimti iš Kauno, informuokite Marių mob. telefonu tokiu ir tokiu. Visi visi informuokit. Bet galit ir neinformuoti, vis tiek jam dzin.

Visi dalyviai ir svečiai Jurbarke bus apgyvendinti devyniasdešimt dviejose skirtingose vietose. Paminėsim tik dvi: „Pirma“ ir „Antra“.

Svečių, kurie už savo nakvynę moka patys, prašytume nežiūrėti čia kažkokiais prie būdos rišamų ryzenšnaucerių veidais.

Jei kam nors reikia sąskaitos faktūros, prašom kreiptis į vietos šeimininkus. Jie jums gali išrašyti ne tik ją, bet ir, tarkim, Antano Baranausko gimimo metrikus.

18.30 – pusryčiai prie Jurbarko krašto muziejaus.

Kraštas Jurbarko didelis, daug teks apeit.

Visų, kurie pasirodys, prašytume pasiimti viską, ką užgyvenę, įskaitant naminius gyvulius. Nes grįžti atgal laiko niekada nebebus.

Kiekvienos dienos maitinimo laikas nurodytas priede. Žiūrėti ant kamščio.

Autobuse arba atvykus į Jurbarką bus išdalyti vardiniai kuponai (dėl kuponų kreiptis į Dalią, jei jos nepažįstate, tai garsiai trypkit kojom ir ji ateis). Tik pateikus tos dienos vardinį kuponą, iš jos bus galima gauti.

Prašytume kuponų neperleisti Jonušiui, nes jis jau vieną turi. Nešiojasi prisiklijavęs prie kaktos ir neateina išnaudoti.

Svečiams ir renginio dalyviams, kurie gyvens viešbutyje „Jurbarkas“, kiekvieną rytą pusryčiai bus paruošti prie Jurbarko krašto muziejaus, lauke.

Grieš ansamblis „Virtuosi di Roma“, dainuos Demis Roussos ir šoks merginos iš „Crazy Horse“.

Už jas atsiskaitoma taip pat vardiniais kuponais, kurių Jonušiui vis tiek neduokit.

Jei esate vegetaras, prašome iki birželio 9 d. pristatyti du maišus griežčių, dvi terbeles avinžirnių ir dar du egz. absoliučiai bet ko. Kad galėtume pakoreguoti Jūsų meniu.

Birželio 15 diena sąlygiškai, galime sakyti, dar bus.

Pasibaigus forumui 12.30 val. (jei tą valandą jis jau bus baigęsis ar dar neprasidėjęs) kviečiame visus svečius prie švediško stalo bei vyno taurės. Taip ir atrodys: prie stalo sėdės švedai, o ant stalo stovės taurė.

O tuos, kur vis dar Jurbarko krašto muziejaus laukuose, kviesim prie didelio lietuviško to, šalia ko jie tada bus arčiausiai.

15.30 val. vakaro išvykstame iš Jurbarburjirbirko į Velnvilnvilnių.

Nuo viešbučio „Jurbiurbarjar… ai, nuo kurio tik norit ir kada tik norit.

Velnviln…, žodžiu – ten. Žadame ten būti, atrodo, saulutės nestokosiančią birželio trisdešimt devintosios naktį.

Jei renginio metu iškils klausimų, prašome kreiptis į Satją Sai Babą.

Linkime Jums įdomaus ir turiningo literatūrinio savaitga… ga… saga…, ai, žodžiu, linkime!

Pagarbiai – Orgazgarmin…iz…atoriai. Nizatoriai. Ne, vėl ne taip. Žodžiu, negalim ištarti kas. Tipo, mes.

satenai.lt

Komentarai / 2

  1. noė.

    Ačiū, Kęstuti!

  2. Maksas.

    Gal kada ir daugiau bus tekstų nuo laužo? Ne tik Navako. Ir ne tik tekstų. Foto? Video? Audio?

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.