2012-ieji su radiju

LAIMANTAS JONUŠYS

Kukli pranašystė apie tai, ką ateinančiais metais kalbės kalbančiosios radijo stotys (ir jų klausytojai)

Sausis

Vieną negražų rytą pirma radijo žinia bus, kad kelių būklė sudėtinga ir vairuotojams važiuoti reikia atsargiai. Magistraliniai ir krašto keliai nuvalyti, o rajoniniai provėžoti.

Paskui vėl pasnigus radijo klausytojai vairuotojai, radijo paakinti, skųsis, kad jiems nieko nepabarstė. Iš Barstėnų miesto paskambinusi klausytoja sakys, kad jų miesto šaligatviai labai gerai nuvalyti dėl to, kad jų meras labai geras ir viską labai gerai daro. Iš Nebarstėnų miesto paskambinęs klausytojas skųsis, kad jiems šaligatviuose nieko nepabarstė, todėl pensininkai negali išeiti iš namų ir negali nieko nusipirkti, tai mirtų iš bado, bet kadangi ir taip negali nusipirkti, nes Kubilius juos pasmaugė, tai ir barstyti nereikia, nes jie vis tiek miršta iš bado. Tada į radiją paskambins kita klausytoja, vėl iš Barstėnų miesto, ir sakys, kad iš tikrųjų tai pas juos nieko nenuvalė ir nepabarstė, ir tegul čia neaiškina…

Vasaris

Vieną sekmadienio rytą žinių laidoje pirmoji žinia bus apie kelių būklę. Bus informuota, kad daugumos kelių būklė normali, nes jau visą savaitę nesnigo, danga sausa, nors kai kurie rajoniniai keliai provėžoti.

Valdžiai priėmus sprendimą padidinti sumažinimą, opozicijos atstovas per radiją sakys, kad valdžia ir toliau skurdina tautą. Valdžios atstovas sakys, kad opozicija užsiima populizmu dėl artėjančių Seimo rinkimų. Iš Darbėnų paskambinusi darbininkė sakys, kad Seimo narių algą reikia sumažinti iki 800 litų.

Kovas

Kovo aštuntąją, surengus diskusiją apie Kovo aštuntąją, dauguma į radiją skambinančių moterų (taip pat ir vyrų) sakys, kad šią dieną reikia paskelbti valstybine švente ir neiti į darbą, nes kitaip yra trypiama moterų laimė, pasitikėjimas valstybe ir palankumas vyrams. Opozicijos atstovas sakys, kad jie, atėję į valdžią, būtinai taip ir padarys.

Kovo pabaigoje (kadangi reikės keltis valanda anksčiau) užvirs aistringos diskusijos apie sezoninį laiko keitimą. Gydytojas kalbės, kad tai išderina gyvenimo ritmą, kenkia sveikatai, ypač mažų vaikų, nėščių moterų, hipochondrikų ir lunatikų. Seimo opozicijos tribūnas kalbės, kad valdžia liokajiškai pasidavė Europos Sąjungos spaudimui ir laiko kaitaliojimo neatsisakė, bet jie atėję į valdžią tai tikrai padarys. Į radiją paskambinusi Ona iš Onuškio sakys, kad dėl to laiko kaitaliojimo jai sutrinka miegas, jos dukrai sutrinka mėnesinės, o anūkė jai ima draskyti akis.

Valdžiai priėmus sprendimą sumažinti padidinimą, opozicijos atstovas sakys… (Žr. vasarį, t. p. bus dar daug mėnesių, tad nebesikartosime, išskyrus reikšmingą papildymą, kad paskambinusi Genutė iš Genitališkių pasakys, jog Seimas vykdo tautos genocidą.)

Balandis

Artėjant Velykoms į radijo studiją bus pakviesta gydytoja, kad pamokytų tautiečius, kaip nepersivalgyti. Ji sakys, kad kitą dieną po pernelyg sočių vaišių vertėtų leisti skrandžiui pailsėti ir pasistengti maisto vartoti mažiau, nei įprasta. Patariama gerti kuo daugiau skysčių, valgyti šviežių vaisių ir daržovių.

Vėliau bus kalbama apie visoje tėvynėje deginamą žolę. Gaisrininkų atstovas sakys, kad jie kasdien važiuoja gesinti deginamos žolės. Žolės atstovas sakys, kad deginti jokiu būdu negalima, nes žūva daug naudingų kirmėliukų ir vabaliukų. Į radiją paskambinęs ūkininkas iš Ūkmedžio sakys, kad žolę degino ir degins, nes tai geriausias ūkininkavimo būdas nuo pat lydiminės žemdirbystės laikų.

Gegužė

Radijo diskusijų laidoje Šlepkus klaus Luokio, ar galima sakyti, kad prasidėjo teisinės sistemos reforma. Luokys sakys, kad tikrai neprasidėjo, nes „Samanėlės“ byla iki šiol neištirta.

Laidoje apie sveiką mitybą gydytojas aiškins, kaip nesveika yra viską valgyti, bet reikia kuo daugiau valgyti vaisių ir daržovių. Į radiją paskambinusi Janina iš Januliškio sakys, kad visi tie E, nugi tie Eee, yra grynas nuodas. Vilnietė iš Vilniaus sakys, kad ji valgo daug vaisių ir daržovių ir jaučiasi labai gerai – būdama keturiasdešimtmetė kaip septyniolikmetė.

Birželis

Laidoje, skirtoje atėjusios vasaros pavojams, gydytoja sakys, kad karštą vasaros dieną reikia gerti daug vandens, tik neduok Dieve išgerti šalto alaus ir jokiu būdu negalima kasytis uodo įkandimo vietos, o saulėje degintis galima ne daugiau kaip penkiolika minučių.

Per radiją bus diskutuojama apie cigarečių kontrabandą. Pamainos viršininkas aiškins, kad kontrabandos vis daugiau sulaikoma, valdžios atstovas sakys, kad piliečiai turi būti sąmoningi ir nerūkyti kontrabandos. Į radiją paskambinęs Jonas iš Joniškio sakys, kad į kalėjimą reikia sodinti ne kontrabandininkus, o vyriausybę, kuri pasmaugė tautą.

Liepa

Palangos skęstančiųjų gelbėtojų vadovas per radiją sakys, kad iš jūros išgraibė jau dvidešimt du potencialius skenduolius, 21 iš jų buvo neblaivus, penki išgelbėti spardėsi. Skęstančiųjų negelbėjimo vadovas sakys, kad ežeruose, kuriuose nėra gelbėtojų, jau nuskendo dvidešimt du vyrai, 21 iš jų buvo neblaivus.

Rugpjūtis

Tautos ir radijo dėmesys nukryps į Palangą. Į radiją paskambinęs Klaidas iš Kauno sakys, kad Palangoje atostogauti neįmanoma, nes kainos čia didesnės negu Ispanijos pajūriuose. Radijas surengs reportažą iš Palangos, kur bus suplūdę šimtas tūkstančių poilsiautojų. Anelė iš Aneliūnų sakys, kad, nors ji pensininkė, susitaupo atostogoms Palangoje, nes čia jau atostogavo šešiasdešimt metų iš eilės.

Laidoje apie sveiką mitybą gydytoja aiškins, kaip nesveika yra viską valgyti, bet reikia kuo daugiau valgyti vaisių ir daržovių. Į radiją paskambinusi Marcelė iš Marcinkonių sakys, kad prekybos centrai visus apgaudinėja ir pardavinėja dešras, padarytas iš karvės gimdos plėvės, kiaulės uodegos ir asilo kanopų. Kaunietė iš Kauno sakys, kad ji valgo vien vaisius ir daržoves ir jaučiasi labai gerai – būdama penkiasdešimtmetė kaip keturiasdešimtmetė.

Rugsėjis

Rugsėjo pirmąją, surengus radijo diskusiją apie Rugsėjo pirmąją, į radiją skambinantys daugelis klausytojų sakys, kad šią dieną reikėtų padaryti valstybine švente, nes kitaip tėvams neina nuvesti vaikų į mokyklą. Opozicijos atstovė sakys, kad jie būtinai taip ir padarys.

11 dieną bus paminėtos teroristinio puolimo prieš Ameriką metinės. Į politologų ir politikų diskusiją paskambinęs Pranas iš Prienų sakys: ką jūs čia paistot, taigi jau seniai įrodyta, kad šitą akciją organizavo pati Amerikos valdžia.

Spalis

Bus paskelbtos Nobelio premijos, ta proga radijas klaus klausytojų, ar galėtų kas nors iš lietuvių gauti šią premiją. Juozas iš Juozeliškių sakys, kad Nobelio premiją turėtų gauti Landsbergis už tai, kad sugriovė Sovietų Sąjungą. Zosė iš Zosėnų sakys, kad premiją turėtų gauti lietuvių tauta už tai, kad taip ištvermingai kenčia valdžios kraugerių išnaudojimą.

Mėnesio pabaigoje bus pereinama prie žiemos laiko. Ta proga radijas nieko apie tai nekalbės ir niekas nesipiktins, nes reikės keltis ne valanda anksčiau, o valanda vėliau.

Lapkritis

Nebe valdžios partijos, bet tautos atstovas įregistruos Seime įstatymo pakeitimo pataisą, kad alkoholį per televiziją galima reklamuoti ne nuo 23, o nuo 24 valandos. Jis per radiją aiškins, kad jaunimas nusigeria, nes eina miegoti ne 23, o 24 valandą. Aludarių asociacijos prezidentas aiškins, kad reklama apskritai neturi reikšmės alkoholio vartojimui. Neparlamentinės opozicijos atstovas sakys, kad pavardės tų, kurie balsuos „prieš“, bus pakabintos bažnyčiose, koplyčiose, kapinėse ir Trinyčiuose.

Gruodis

Gruodį vieną dieną gerokai pasnigs. Tada į radiją skambins sniego ištikti vairuotojai ir sakys, kad jiems barstytojai nieko nepabarstė. Barstytojų atstovas sakys, kad pabarstė, tik ne iš karto, nes iš karto nesuspėjo. Kelininkų vadovas sakys, kad magistraliniai keliai nuvalyti, krašto keliai pabarstyti, o rajoniniai provėžoti.

Artėjant Kalėdoms į radijo studiją bus pakviestas gydytojas, kad pamokytų tautiečius, kaip nepersivalgyti. Jis sakys, kad reikia ne valgyti, o ragauti, be to, nueiti su artimaisiais pasivaikščioti ir į lėkštes dėti nedideles porcijas maisto.

Komentarai / 1

  1. Genta.

    Gaila, kad nepaminėtas Juozas iš Skuodo, ir Ramunė iš Žirmūnų.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.